عربستان سعودی که بزرگترین صادرکننده نفت جهان است، همچنان روابط نزدیکی را با روسیه حفظ کرده است. همزمان، آمریکا از تولیدکنندگان بزرگ نفت از جمله عربستان سعودی درخواست کرده است نفت بیشتری به بازار عرضه کرده و به کاهش فشار روی مصرف کنندگان آمریکایی در جایگاههای سوخت، کمک کنند. همزمان با اقدام آمریکا و متحدانش در تحریم مسکو و ممنوعیت واردات نفت از روسیه، جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا به عربستان سعودی روی آورده و از ریاض می خواهد نفت بیشتری تولید کند تا به کاهش قیمت بنزین برای آمریکایی ها کمک کند.
سعودیها ترجیح می دهند در سیاست نفتی، روابط نزدیک با روسیه را حفظ کنند زیرا هر دو کشور طی پنج سال گذشته، از توافق اوپک پلاس و کنترل بخش عظیمی از عرضه نفت جهان، نفع زیادی برده اند. با این حال، عربستان سعودی ممکن است از بهبود اندک روابط با آمریکا که در دوران ریاست جمهوری بایدن از بزرگترین صادرکننده نفت جهان به عنوان یک دولت منفور صحبت کرده است، استفاده کند.
سعودیها با احتیاط حرکت می کنند تا روسیه را به عنوان یک متحد، در گروه اوپک پلاس حفظ کنند و تا حد ممکن، روابط با آمریکا را بهبود دهند.
رئیس جمهور آمریکا که به شدت در تلاش برای پایین بردن قیمت بنزین برای شهروندان آمریکایی است، چرخ موضع ۱۸۰ درجه ای در قبال عربستان سعودی داشته و قرار است ماه میلادی جاری به این کشور سفر کند. اما قیمت بنزین در آمریکا، حدود پنج دلار در هر گالن است و حذف بخشی از عرضه روسیه، باعث شده است بایدن تجدیدنظر کند و برای دیدار با محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی تمایل پیدا کند.
عربستان سعودی از زمان حمله نظامی مسکو به اوکراین، آشکارا بر روابط گرم با روسیه به دفعات تاکید کرده و قصد دارد روسیه را در اتحاد اوپک پلاس به عنوان بخش مهمی از سیاست نفتی خود حفظ کند. حضور تولیدکنندگان غیراوپک به خصوص روسیه در اتحاد نفتی، به عربستان سعودی نفوذی در بازارهای نفت جهان بخشیده که به تنهایی و در قالب گروه اوپک، ممکن نبود.
ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه و محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان سعودی، در چندین تماس تلفنی که از فوریه داشته اند، درباره همکاری کشورهایشان در پیمان تولید نفت اوپک پلاس گفت و گو کرده و متعهد شده اند به همکاری خود ادامه دهند.
الکساندر نواک، معاون نخست وزیر روسیه، ماه گذشته گفت: روسیه می تواند به مشارکت در توافق اوپک پلاس حتی پس از پایان رسمی مدت اجرای آن در آخر سال ۲۰۲۲، ادامه دهد. این اظهارات نواک پس از دیدار با شاهزاده عبدالعزیز بن سلمان، وزیر انرژی عربستان سعودی، در سن پترزبورگ مطرح شد که حضور غیرمنتظره ای در اجلاس مجمع اقتصادی روسیه داشت.
وزیر انرژی عربستان سعودی در این دیدار اظهار کرده بود: روابط میان روسیه و عربستان، به گرمی هوا در ریاض است.
دو هفته پیش از این دیدار، سرگی لاوروف، وزیر خارجه روسیه به ریاض سفر کرده و با شاهزاده فیصل بن فرحان، همتای سعودی خود دیدار کرده بود. این دو وزیر اظهار کرده بودند که پیمان اوپک پلاس مستحکم بوده و سطح همکاری در این گروه، قوی است.
تصمیم اخیر اوپک پلاس برای تسریع افزایش تولید و احیای کامل تولید در اوت که یک ماه زودتر از برنامه ریزی اولیه است، با خواست عربستان سعودی گرفته شد که از سوی آمریکا تحت فشار بود. اما به گفته منابع آگاه، عربستان پیش از دادن پیشنهاد تغییر میزان افزایش تولید در ژوییه و اوت، با روسیه هماهنگی لازم را به عمل آورد.
منابع آگاه می گویند: هر دو کشور عربستان سعودی و روسیه از توافق اوپک پلاس نفع می برند، بنابراین ریاض می خواهد روسیه را در کنار خود نگه دارد. یک منبع آگاه از تفکر روسیه به رویترز گفت: سعودیها از قیمتهای بالا بهره مند شده اند و روسها هم به حمایت تضمین شده از سوی اوپک پلاس در شرایط فعلی نیاز دارند. هیچ عکس علاقه ای به فروپاشی بازار ندارد.
پس از این که محدودیت تولید داوطلبانه در ماه آینده به طور کامل احیا شد، تصمیم دشوارتری پیش روی اوپک پلاس قرار می گیرد: با عقب افتادن تولید روسیه به میزان بیش از یک میلیون بشکه در روز از سقف تعیین شده و احتمال افت بیشتر عرضه این کشور به دلیل آغاز تحریمهای اتحادیه اروپا تا پایان سال ۲۰۲۲، گام بعدی چه خواهد بود؟
بر اساس گزارش اویل پرایس، در گروه اوپک پلاس هیچ تولیدکننده ای نزدیک به هدف تولید قرار ندارد و عربستان سعودی هم ظرفیت مازاد تولید چندانی برای افزایش تولید ندارد. تحت توافق اوپک پلاس، هدف تولید عربستان سعودی ۱۱.۰۴ میلیون بشکه در روز در اوت است اما این کشور به ندرت به چنین سطح تولیدی دست پیدا کرده است و معلوم نیست سعودیها توان آن را داشته باشند که به شکل پایدار ۱۱ میلیون بشکه در روز نفت تولید کنند. همچنین اطمینان چندانی وجود ندارد که عربستان سعودی در صورت لزوم بتواند از ظرفیت تولید ۱۲.۲ میلیون بشکه در روز، آن طور که ادعا می کند چنین ظرفیتی دارد، سریعا استفاده کند.