«ظهیر حیدری نژاد» افزود: دولت عراق بر اساس تفاهمنامهای که با کشورمان امضا کرده است، میبایست برای مالچ پاشی در مناطقی که امکان غرق آبی کردن را ندارد و نیز درختکاری و اقدامات تثبیتی در مناطقی که میتوان آن را غرق آب کرد، اقدام کند که اینکار را نکرده است.
وی با بیان اینکه ریزگردهای فعلی منشا از کشور عراق دارند، ادامه داد: البته کانون تولید ریزگرد در کشورمان با دو منشا داخلی و خارجی است که در منشا داخلی به دلیل خشک شدگی بسیاری از تالابها به دلایل مختلف منشا تولید ریزگرد شده است.
این کارشناس منابع آب گفت: بخشی از ریز گردها نیز منشا خارجی دارند که ریزگردهای اخیر از کشور عراق برخواسته و وارد کشورمان شده است. دلیل تولید آن نیز خشک شدگی هورهایی است که توسط دجله و فرات آبگیری میشدند که به دلیل خشکی این دو رود، این هورها خشک شده و منشا تولید ریزگرد شدهاند.
حیدری نژاد ادامه داد: بخشی از خشک شدگی رودهای دجله و فرات مربوط به سدسازیهایی است که در بالادست انجام شده که این سدها هم توسط ترکیه و هم توسط کشورمان احداث شدهاند و ریزگردهای تولید شده هم به کشورمان میرسد و هم دیگر کشورها را تحت تاثیر قرار میدهد.
وی وابستگی ۱۰۰ درصدی خشک شدگی هورها به سدسازی را درست ندانست و افزود: بخشی ناشی از تغییر اقلیمی است که منطقه را درگیر کرده و بخشی دیگر هم مربوط به مصرف بیرویه آب در بالادست هورها است.
کارشناس منابع آبی کشور خاطرنشان کرد: سالهای گذشته ریزگردها را با کانون داخلی داشتهایم که علت آنها خشک شدگی تالابهای خوزستان، جازموریان و کویر سمنان بود، اما این ریزگردهای اخیر از عراق آمدهاند.
حیدری نژاد تعمدی بودن تولید ریزگردها را بعید دانست و ادامه داد: تغییر اقلیم، سدسازیها در بالادست و مصرف بیرویه علت عمده تولید ریزگردها در عراق هستند.
وی گفت: براساس کنوانسیونهای بین المللی مختلف، کشورهای همسایه متعهد شدهاند، حق آبههای پایین دست سدها را بپردازند که ترکیه حق آبه دجله و فرات را نداده و سبب تولید ریزگردها شده است.