اقتصاد روسیه در پی تحریمهای فلج کننده غرب علیه کل سیستم تجاری و مالی این کشور پس از حمله نظامی مسکو به اوکراین، با شدیدترین بحران از زمان سقوط اتحادیه جماهیر شوروی در سال ۱۹۹۱ روبهرو شده است.
طبق گزارش خبرگزاری ریا، دیمیتری بیریچفسکی، مدیر دپارتمان همکاری اقتصادی وزارت خارجه روسیه اعلام کرد واکنش روسیه به این تحریمها، فوری، باملاحظه و حساس خواهد بود.
جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا، روز سهشنبه واردات نفت و سایر محصولات انرژی روسیه به آمریکا را به تلافی حمله نظامی این کشور به اوکراین، ممنوع کرد. روسیه اوایل هفته جاری هشدار داده بود اگر آمریکا و اتحادیه اروپا واردات نفت این کشور را ممنوع کنند، قیمتهای نفت ممکن است به بیش از ۳۰۰ دلار در هر بشکه صعود کند.
روسیه میگوید اروپا حدود ۵۰۰ میلیون تن نفت در سال مصرف می کند که روسیه حدود ۳۰ درصد از این میزان معادل ۱۵۰ میلیون تن و همچنین ۸۰ میلیون تن محصولات پتروشیمی را تامین میکند.
ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه، اعلام کرده که عملیات نظامی ویژه برای برای تضمین امنیت روسیه پس از اقدام آمریکا برای گسترش اتحاد نظامی ناتو به مرزهای روسیه و حمایت از رهبران غربگرا در کی یف ضروری بوده است. اوکراین میگوید برای موجودیت خود مبارزه میکند و آمریکا و متحدان اروپایی و آسیایی حمله نظامی روسیه را محکوم کردند.
چین که دومین اقتصاد بزرگ جهان است، خواستار خویشتنداری شده است اما شی جین پینگ، رئیس جمهور چین، هشدار داد که تحریمها، اقتصاد جهانی را آهسته خواهند کرد.
در این بین، یک مقام اتحادیه اروپا اظهار کرد: کشورهای اتحادیه اروپا در آستانه دیدار سران این کشورها، درباره سرعت قطع وابستگی به واردات سوخت فسیلی روسیه اختلاف نظر دارند. این مقام اروپایی گفت: بعضی از کشورها خواستار قطع وابستگی به واردات سوخت فسیلی روسیه تا سال ۲۰۳۰، بعضی تا سال ۲۰۲۷ و بعضی هم اکنون هستند. تصور میکنم بعضی از کشورهای اتحادیه اروپا ممکن است زودتر به این هدف دست پیدا کنند.
در پیشنویس بیانیه نشست سران اتحادیه اروپا در هفته جاری اعلام شد این کشورها با خاتمه وابستگی اتحادیه اروپا به واردات گاز، نفت و زغال سنگ روسیه موافقت خواهند کرد اما تاریخ مشخصی را تعیین نکردند.
آژانس بین المللی انرژی اعلام کرد ممکن است برای مهار افزایش قیمتهای سوخت، نفت بیشتری از ذخایر استراتژیک آزاد شود و این سازمان برنامه اقدامی را برای کاهش فوری مصرف نفت تهیه خواهد کرد.
قیمتهای نفت پس از این که روسیه به اوکراین حمله کرد و غرب با وضع تحریمهای شدید به موضوع واکنش نشان داد و نگرانی ها نسبت به اختلال عرضه در بازار را برانگیخت، سیر صعودی پیدا کردند.
فاتح بیرول، مدیر اجرایی آژانس بینالمللی انرژی، در کنفرانسی در پاریس گفت: همانطور که اقدامی برای تامین گاز انجام دادیم، هفته آینده برنامهای را برای نحوه کاهش سریع مصرف نفت تدوین خواهیم کرد. در بازارهای نفت دشوارترین ماهها، ماههای تابستان هستند که فصل رانندگی تابستانی است و تقاضا در ژوئن تا ژوئیه افزایش پیدا می کند.
بر اساس گزارش رویترز، اعضای آژانس بینالمللی انرژی هفته گذشته با آزادسازی ۶۰ میلیون بشکه نفت از ذخایر استراتژیک برای جبران اختلال عرضه پس از حمله نظامی روسیه موافقت کردند. بیرول اظهار کرد: آزادسازی ۶۰ میلیون بشکه نفت از ذخایر استراتژیک یک واکنش اولیه بوده و تنها معادل چهار درصد از ذخایر این گروه است. اگر لازم باشد و دولتهای عضو این سازمان تصمیم بگیرند، ما میتوانیم نفت بیشتری را به بازار عرضه کنیم.