باتوجه به مشکلاتی که در حوزه تأمین گاز وجود دارد این انتظار وجود دارد که حرکت به سمت توسعه تجدیدپذیرها تندتر شود، البته سیاست و روند کار دولت نیز بر این مساله مهر تایید می گذارد؛ در بودجه امسال مواردی دیده شده که به نفع تجدیدپذیرها بود. یک بحث ماده ۱۲ رفع موانع بوده که جدول مجزایی برای تجدیدپذیرها در آن لحاظ شده، همچنین یک بحث تهاتر با نفت نیز دیده شده است.
هرچند که بحث احداث انرژی های تجدیدپذیر در ایران یک دهه است که مورد توجه قرار گرفته و اکنون ظرفیت تجدیدپذیرها به ۹۰۵ مگاوات رسیده اما این میزان یک درصد ظرفیت کل کشور است و طبق قانون باید به پنج درصد می رسیدیم. در حوزه تجدیدپذیرها نسبت به دنیا عقب هستیم، اول بخش میزان ظرفیت و دوم در معلوم نبودن نقشه راه این عقب ماندگی به طور محسوس نمایان است که مورد دوم نسبت به اولی برتری دارد.
موضوعی که در گذشته مجموعه ساتبا به عنوان متولی انرژی های تجدیدپذیر دنبال می کرد، بحث خرید تضمینی برق بود اما به دلیل اینکه قوانین و مقررات مشخص وجود نداشت، سرمایه گذاران با مشکلاتی روبرو شدند و گله هایی را در این حوزه دارند که به حق است. به گفته کمانی- معاون وزیر نیرو آنچه به عنوان منابع در اختیار سازمان انرژی های تجدیدپذیر قرار داشت، موضوع عوارض برق بود که آن هم به دو بخش برق رسانی روستایی و تجدیدپذیرها تقسیم می شد.
وی با اشاره به اقداماتی که اخیرا برای توسعه تجدیدپذیرها انجام شده است، گفت: مجلس در سال گذشته برای بودجه ۱۴۰۰ یک ماده را مشخص کرد که تحت عنوان بند ی تبصره ۱۵ بود که تاکنون محقق نشده است و همین موضوعات نشان می دهد که روند مشخصی برای تجدیدپذیرها وجود نداشته و همین موضوع موجب عقب ماندگی این بخش شده است.
معاون وزیر نیرو با بیان اینکه قوانینی را در این حوزه داریم اما مسیر راه کامل دیده نشده است، گفت: اگر می خواهیم کاری انجام دهیم باید تمام مباحث آن را ببینیم و مجلس نیز روی این مسئله نظارت داشته باشد. اینکه اعتبارات محدود بوده موضوعی کاملا مشخص است اما باید اعتبارات را تقسیم کنیم. نقشه راه باید به گونه ای باشد که منجر به جابه جایی اعتبارات شود.
کمانی با بیان اینکه قیمت خرید برق سیکل ترکیبی کیلووات ساعتی ۸۰۰ تومان با گاز مجانی است، گفت: چرا مجلس جلوی این کار را نمی گیرد. عزم بالای سیاست گذاری در احکام دیده شده اما برای اجرا چنین عزمی وجود ندارد. باید انرژی را با یکدیگر مقایسه کنیم و در شرایط فعلی باید گفت که انرژی های تجدیدپذیر بسیار به صرفه هستند و باید این موضوع را نیز لحاظ کرد که گاز را مجانی در اختیار نیروگاه های حرارتی قرار می دهیم. موضوعی که در حوزه تجدیدپذیرها مطرح می شود امکان استفاده از انرژی شب است که اگر ترکیب بادی و خورشیدی را مد نظر بگیریم جوابگو خواهد بود.
وی با بیان اینکه دنیا به سمت ذخیره سازها حرکت کرده است اما ما نیز در این بخش عقب مانده ایم، گفت: لازم است تا دوستان در مجلس قوانین مربوط به این حوزه را لحاظ کنند. شاید این بحث موضوع ۱۰ سال آینده ایران باشد اما از الان باید سیاست گذاریهای آن انجام شود.
به نظر می رسد که دولت فعلی عزم جدی برای توسعه تجدیدپذیرها داشته باشد، آنطور که علی اکبر محرابیان -وزیر نیرو گفته برنامه ریزی شده است که امسال ۵۰۰ مگاوات به ظرفیت انرژی های تجدیدپذیر کشور اضافه شود. در بحث برق حرارتی با سه مشکل سوخت، آب و آلودگی محیط زیست روبرو هستیم، برای حل این سه مشکل باید از انرژی تجدید پذیر استفاده کرد که کوچکترین آلایندگی برای محیط زیست ندارد و بین روش های مختلف نیز بهترین روش در ایران انرژی خورشیدی است چراکه پتانسیل بالایی در این حوزه در اختیار داریم.
وی با بیان اینکه ایران سالانه به صورت متوسط ۳۰۰ روز آفتابی دارد، افزود: در کشورهایی که نصف این تعداد روز آفتابی را در اختیار دارند، راه اندازی این صنعت کاملا اقتصادی است و قطعا در ایران نیز می توان بهره برداری بالایی در این عرصه داشت. حدودا بیش از ۱۵ هزار مگاوات کسری تراز تولید انرژی در کشور وجود دارد و ۲۲ درصد تقاضای مصرف در تابستان امسال با خاموشی یا ایجاد محدودیت برای صنایع تحت مدیریت قرار گرفت و مسلما در این شرایط تولید با چالش روبرو شد.
وزیر نیرو با اشاره به برنامه جهشی در حوزه انرژی های حرارتی، تجدیدپذیر و مدیریت مصرف که در دستور کار قرار دارد، گفت: در تابستان امسال مقرر شد که ۵۰۰ مگاوات به ظرفیت انرژی تجدیدپذیر و بیش از ۶۰۰۰ مگاوات در حوزه انرژی حرارتی به ظرفیت کشور اضافه شود، تا امروز طبق برنامه پیش رفته ایم و برای ارتقای این صنعت باید گام های بلندتری برداشت و از این مهم حمایت خواهیم کرد، حتما با روش های مختلف حمایت می کنیم که این صنعت در کشور رشد بیشتری داشته باشد.
به گفته محرابیان دولت کنونی ایران برنامهای چهار ساله برای افزایش ۱۰ هزار مگاواتی انرژیهای تجدیدپذیر دارد، خاطرنشانکرد: بازار توسعه انرژیهای تجدیدپذیر ایران، با اتکا به پتانسیل بالای منابع انرژیهای تجدیدپذیر اعم از خورشیدی، بادی، زیستتوده و زمینگرمایی، از طریق امکان عقد قراردادهای بلندمدت با نرخهای تشویقی، بازار بسیار جذابی برای سرمایهگذاران است.
بر اساس آخرین آمار توسعه نیروگاههای تجدیدپذیر، میزان برق تولید شده از منابع پاک تا پایان آذرماه سال جاری به ۷۲۷۳ میلیونکیلووات ساعت رسیده که موجب شده از انتشار ۶۱ هزار تن گاز گلخانهای و همچنین ۰.۴ هزار تن آلایندههای محلی تا پایان مهرماه جلوگیری شود.
علاوه بر این تولید این میزان انرژی تجدیدپذیر باعث صرفهجویی ۲۱ میلیون لیتری آب در ماه مذکور شده و علاوه بر این، صرفهجویی در مصرف سوختهای فسیلی به میزان ۲۷میلیون مترمکعب معادل گاز طبیعی را محقق کرده است.
در حال حاضر تعداد مولدهای تجدیدپذیر مختص مشترکین (محدود به ظرفیت انشعاب) تا پایان آذرماه به ۶۲۵۹ واحد با مجموع ظرفیت ۷۳هزار و ۵۴۶ کیلووات رسیده است. مجموع ظرفیت انرژی خورشیدی کشور تا پایان آذرماه با تولید ۴۵۵.۴۸ مگاوات به ۵۰.۳۸ درصد رسیده و مجموع ظرفیت انرژی بادی کشور با تولید ۳۱۰.۲ مگاوات بالغ بر ۳۴.۳۱ درصد است.
همچنین در این بین زیست توده با تولید ۱۰.۵۶ مگاوات تنها ۱.۱۷ درصد، برق آبی کوچک با تولید ۱۰۴.۷ مگاوات ۱۱.۵۸ درصد و بازیافت تلفات حرارتی با تولید ۴ مگاوات ۰.۴۴ درصد سهم دارد.