اخبارنفت و گاز

ظرفیت تولید نفت ایران چقدر است؟

از زمان روی‌ کار آمدن جو بایدن در زمستان سال ۱۳۹۹ و متعاقب آن آغاز مذاکرات ایران برای احیای برجام و بالا رفتن امیدواری نسبت به نتایج مثبت مذاکرات، بسترسازی برای افزایش تولید و عرضه نفت به بازارهای جهانی بلافاصله پس از رفع تحریم‌ها به‌طور طبیعی در دستور کار دولت قرار گرفت.

اگرچه محدودیت سرمایه‌گذاری در یک دهه گذشته در صنعت نفت به‌دلیل تحریم‌های شدید اقتصادی، هزینه‌ها و امکان افزایش ظرفیت تولید نفت را کاهش داد، اما تجربه بازگشت سریع ایران به بازارهای نفت در پی امضا و اجرای برجام در سال ۱۳۹۴، راه احیای ظرفیت‌های تولید نفت و بازگشت ایران به بازارهای جهانی را در شرایط کنونی، آسان کرده است.

بنابراین افزایش ظرفیت تولید نفت و رسیدن به سطح ۳.۸ میلیون بشکه محقق‌ شده است. محسن خجسته مهر – معاون وزیر نفت اخیرا در خصوص افزایش صادرات نفت در دولت سیزدهم گفت: با توجه به افزایش ظرفیت تولید نفت، این امکان وجود دارد که با توجه به کشش بازارهای بین‌المللی، صادرات خود را افزایش دهیم.

وی تاکید کرد: این یک ظرفیت بهینه است تا هر زمانی که شرایط بین‌المللی گشایش بیشتری داشته باشد این آمادگی را داشته باشیم که صادرات را به نحو قابل ملاحظه‌ای بالا ببریم و با حداکثر توان به بازارهای جهانی بازگردیم.

لزوم تداوم افزایش ظرفیت تولید

محمد خطیبی – نماینده سابق ایران در اوپک با تاکید بر اینکه ظرفیت تولید نفت همواره باید افزایش یابد گفت: کشورهایی که قدمت تولید دارند، تا حدودی با افت تولید نیز مواجه هستند، یعنی مخازنی که وارد نیمه دوم عمر خود شده‌اند، سالانه با افت مواجه می شوند.

وی افزود: برای جبران این افت و افزایش ظرفیت‌های تولیدی، برنامه های افزایش ظرفیت بدون وقفه باید ادامه داشته باشد، مادام نیز همین شرایط وجود داشته، به طوری که افزایش ظرفیت همیشه برای جبران افت تولید و ایجاد ظرفیت‌های جدید مدنظر بوده، به همین دلیل اکتشافات و توسعه مخازن جدید وجود داشته است.

نماینده سابق ایران در اوپک با اشاره به لزوم تداوم افزایش ظرفیت تولید، گفت: این موضوع تعطیلی بردار نیست، برای افزایش تولید باید مخازن کنونی را ارتقاء دهیم و سعی کنیم ظرفیت مخازن کنونی توسعه یابد که با عملیات مهندسی این امکان وجود دارد؛ مرحله بعد اکتشاف و تولید از مخازن جدیدی است که کشف شده اما توسعه در آن‌ها اتفاق نیفتاده است، بنابراین باید توسعه روی آن‌ها صورت بگیرد.

خطیبی با بیان اینکه با توسعه می‌توان میزان تولید میادین قبلی را ارتقاء داد، گفت: از طریق کارکردن روی مخازن کنونی و بهره وری آن‌ها و تولید از مخازن جدیدی که کشف شده اما توسعه پیدا نکرده است، می‌توانیم تولید بیشتری داشته باشیم.

وی با اشاره به عواملی که ممکن است در تولید اثر گذار باشد، تصریح کرد: از آن طرف باید به مساله تحریم نیز توجه داشت، این موضوع می تواند شرایطی را فراهم کند که تولید آنطور که باید انجام نشود و بحث افت تولید سالیانه نیز روی تولید اثر می گذارد، بحث توسعه و افزایش بهره وری میادین همیشه مدنظر بوده است.

مطالب مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا