۹۰ درصد آب کشور در بخش کشاورزی مصرف می شود
نایب رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران

به گفته پیام باقری، نایب رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران بالغ بر ۹۰ درصد آب در بخش کشاورزی به مصرف میرسد باید برداشت آب از سفرههای زیرزمینی باید سالانه ۱۵ میلیارد متر مکعب کاهش یابد.
به گزارش آب و انرژی ، وی که در هماندیشی چالشهای صنعت آب و فاضلاب کشور سخن می گفت با بیان این مطلب افزود: ۸۵ درصد از مساحت کشور در اقلیم خشک و نیمه خشک قرار دارد و همین شرایط موجب شده تا ایران با محدودیت شدید منابع آب روبرو شود به طوری که در دهه های اخیر افزایش برداشت از منابع آب های زیرزمینی منجر به بحرانهای جدی شده و تعداد چاه های مجاز و غیرمجاز از ۴۷ هزار حلقه در دهه های گذشته به بیش از یک میلیون حلقه افزایش یافته است.
باقری ۶۹ درصد از دشت های کشور را در وضعیت ممنوعه یا بحرانی خواند و افزود: میزان برداشت آب از ۱۹۴ میلیارد مترمکعب در دهه ۵۰ به ۴۷ میلیارد مترمکعب در سال ۱۴۰۰ کاهش یافته که نشان دهنده افت شدید منابع آبی است.
این فعال بخش خصوصی با تاکید بر اینکه اکنون کشور با کاهش ۴۲ درصدی روان آب های سطحی و ۱۶ درصدی کاهش بارش ها روبرو است تصریح کرد: در دهه ۶۰ به بعد سالانه ۵ میلیارد متر مکعب بیش از ظرفیت منابع تجدیدپذیر استفاده می کنیم که منجر به کسری تجمعی ۱۵۰ تا ۳۵۰ میلیارد مترمکعبی شده است.
نایب رئیس اتاق بازرگانی ایران اظهار داشت: اضافه برداشتها به طور متوسط در دهه ۵۰ هزار متر مکعب بود اما در سال ۱۴۰۰ به ۴۷ هزار متر مکعب رسیده که باعث فرو نشست زمین شده است این امر که امنیت زیرساخت ها و توسعه اقتصادی را تهدید میکند.
باقری با تاکید بر اینکه در حال حاضر سهم کشاورزی از مصرف آب ۸۲ میلیارد متر مکعب است که باید این رقم به حدود ۵۰ میلیارد متر مکعب کاهش یابد یادآور شد: با هوشمندسازی و مکانیزه کردن کشاورزی میتوان مصرف آب را بهینه کرد.
وی خاطرنشان کرد که دستیابی به رشد اقتصادی ۸ درصدی مستلزم تأمین پایدار منابع آب، برق و گاز است، خاطر نشان کرد: اگر در یک دهه آینده اقدامات اساسی صورت نگیرد، بازگشت به شرایط مطلوب تقریبا غیر ممکن خواهد بود.