
به نقل از پایگاه خبری آب وانرژی ، طبق آمار موسسه کپلر روند صعودی صادرات نفت ایران در دوره دوم تحریمها نه از دولت بایدن بلکه از سال پایانی دولت ترامپ آغاز شد و به میانگین روزانه ۱.۴ میلیون بشکه در سال ۲۰۲۳ رسید.
گروه اقتصادی خبرگزاری فارس: «اگر ترامپ رئیسجمهور شود صادرات نفت ایران به چین کاهش مییابد»، این جمله را رئیس مرکز پژوهشهای مجلس بابک نگاهداری عنوان کرده که یادآور تجربه تلخ تقریبا صفر شدن فروش نفت و تورم ۵۷ درصدی در سال پایانی دولت روحانی است، رقمی که رکورد تورم ایران بعد از جنگ جهانی دوم را شکست.
اما آیا این ادعا درست است؟ بررسی آمار موسسه کپلر از ردیابی نفتکشها نشان میدهد که فراز و نشیب رقم صادرات نفت ایران صرفا وابسته به روئسای جمهور آمریکا نیست. به عنوان مثال از ژوئن سال ۲۰۲۰ و در دوره ترامپ رقم فروش نفت کشور از حدود ۲۵۰ به ۵۰۰ هزار بشکه در روز رسید و صعودی شد.
به بیان دیگر نقطه آغاز روند صعودی صادرات نفت ایران نه از دولت بایدن، بلکه از سال پایانی دولت ترامپ آغاز شد و هماکنون در سال ۲۰۲۳ به میانگین ۱.۴ میلیون بشکه در روز رسیده است. این موضوع سبب شده که طبق آمار اوپک، درآمد نفتی ایران به بیش از سال اول اجرای برجام برسد.
طبق آمار ورتکسا، بعد از خروج ترامپ از برجام در ماه می ۲۰۱۸، هر چند رقم صادرات نفت ایران از ۲ میلیون بشکه در روز به کمتر از ۲۰۰ هزار بشکه رسید، اما پس از احیای مجدد شبکه صادرات و تقویت روابط با چین، معادلات فروش نفت کشور را تغییر داد.
نشریه فارین پالیسی دسامبر سال گذشته مینویسد که دادههایی وجود دارد که نشان میدهد بازیابی فروش نفت ایران از سطح بسیار پایین خود در اوایل سال ۲۰۲۰ در واقع زمانی آغاز شد که دولت ترامپ هنوز بر سر کار بود.
طبق این گزارش، در اواخر سال ۲۰۲۰، شرکتهایی که تجارت جهانی نفت را رصد میکنند، جهش قابلتوجهی در صادرات ایران گزارش کردند که در پاییز ۲۰۲۰ نسبت به اوایل همان سال بیش از دو برابر شده است.